Uutinen: Kotimainen joulukinkku voi ensi vuonna loppua kaupoista – sikayrittäjät: tuotanto ei enää kannata Taloussanomat 11.12.2018 

 

Viime vuosina suureen suosioon ovat nousseet kierrättäminen ja veganismi sekä kasvisruokavaliot. Ei siis ihmekään, että sianlihan suosio vähenee. Nykyajan trendeinä pidetään sianlihattomuutta, joka on monen mielestä terveellistä sekä etenkin eettiseltä kannalta ajateltuna eläinystävällistä. Ihmisiä on kuitenkin moneen lähtöön, eivätkä jokainen ihminen lähde mukaan tällaisiin trendeihin. 

On toki harmillista kyseisen tuotannon yrittäjiä kohtaan, että kulutus vähenee. Mutta sekin täytyy muistaa, että nykyajan kulutustottumukset vaikuttavat tulevien sukupolviemme kohtaloon maapallolla. Elämällä epäeettisesti eläimiä kohtaan ja käyttämällä paljon ulkomailta tuotuja tuotteita, kiivastamme ilmastonmuutosta ja maapallon tuhoa. Uskon myös siihen, etteivät tällä vuosikymmenellä tehdyt valinnat vaikuta niin paljoa tulevaan, mutta luonnonmukaisuutta ja ekologisia elämäntapoja kannattaisi aloittaa pohtimaan jo hyvissä ajoin, jotta maailman kestävyyttä edistävät tavat periytyisivät tulevillekin sukupolville. 

Monien suomalaisten joulupöytään kuuluvat joulukinkut, eivätkä moni vaihda perinnettään kinkkua korvaaviin tuotteisiin, kuten seitaniin. Taloussanomissa julkaistussa uutisessa (11.12.2018) “Kotimainen joulukinkku voi ensi vuonna loppua kaupoista-sikayrittäjät: tuotanto ei enää kannata” kerrotaan, että kotimaisen kinkun tuotannon katsotaan pian loppuvan, sillä useat kotimaiset yritykset eivät tee enää voittoa kaupallaan. Toivotaan kuitenkin, että kinkku-jouluperinnettä ei riistetä kokonaan ja tuotanto mahdollistuisi vielä tulevinakin vuosina, sillä perinne on monille tärkeä osa joulua.