Talouselämä on kirjoittanut uutisen 13.9.2018. Uutisessa kirjoitetaan maahanmuuton lisäävän yrittäjyyttä Suomessa. Tämä johtuu osittain työmarkkinoiden palkkaustilanteesta. Kun työmarkkinat kautta ei pääse töihin, niin toinen vaihtoehto on tietenkin ruveta yrittäjäksi. Uutisessa käsitellään esimerkiksi turkkilaisten maahanmuuttajien ryhtyvän muita useammin yrittäjiksi. Mistä tämä siis oikein johtuu?

 

Ensinnäkin tietenkin maahanmuuton lisääntyminen on lisännyt työikäisten määrää Suomessa. Uutisessa kuitenkin sanotaan, ettei tutkija Pablo Fornaron raportin mukaan eroa maahanmuuttajataustaisten yrittäjien ja muiden suomalaisten välillä löydy. Mikä saa siis nämä maahanmuuttajataustaiset henkilöt pistämään oman yrityksensä pystyyn. Pablo Fornaron pohdintojen mukaan maahanmuuttajataustan omaavat voivat joutua tavallaan pakotetuiksi yrittäjyyteen. Tästä olen osaksi samaa mieltä ja uskonkin tähän, sillä työmarkkinat saattavat suosia vielä kantasuomalaisia ainakin tietyissä tilanteissa, vaikkei tällaista pitäisi enää olla. Kielimuuri on tietenkin asia erikseen, mikä voi olla häiritsevä tekijä. Tämän ei kuitenkaan pitäisi estää työllistymistä.

 

Toisaalta uutisessa mainitaan Fornaron tuoneen esille, että joissain kulttuureissa yrittäjyys on arvostettua. Tällöin yrittäjäksi ryhtymiselle on tietysti syynsä. Vaikkei eroa yrittäjien välillä muuten löytyisi, niin tuloissa voi olla eroja. Tämä kuitenkin todennäköisesti johtuu siitä, että uudet ja pienemmät yritykset eivät tuota niin paljon. Itse puolestani luulen, että alalla voi olla myös vaikutusta. Tästäkin puhuttiin uutisessa. Löytyy faktatietoa esimerkiksi siitä, että ulkomaalaistaustaiset ryhtyvät useammin ravintola-alalla, missä kilpailu on hyvin kovaa. Jo pitkään toiminut ja statustaan jatkuvasti nostanut tuottavan ravintolan liikevaihto on varmasti enemmän, kuin uuden ja nuoren ei niin hyvin tunnetun ravintolan. Itse siis uskon, etteivät uutista kirjoittaneet ole yhtään väärässä, lukuunottamatta  mainittua tutkijaa Pablo Fornaroa.