Yle julkaisi 12.12.2018 artikkelin ’’Ministeriön työryhmä ehdottaa: uusien bensa- ja dieselhenkilöautojen myynti pitäisi lopettaa vuonna 2035’’. Kyseinen uutinen käsittelee suunnitelmaa siitä kuinka suomen liikenteen hiilidioksidipäästöt saataisiin parhaimmillaan jopa nollattua kokonaan erilaisilla toimilla, kuten polttoaineveron nostamisella vuosittain sekä tieliikennemaksuilla jotka kehottaisivat ihmisiä siirtymään enemmän julkiseen liikenteeseen ja muihin ratkaisuihin.

Onko sitten polttoaineverojen ja muiden maksujen nostaminen hyvä idea jos mietitään muutakin kuin ilmastoa? Emmanuel Macronin johtamassa Ranskassa huomattiin vastikään miten nopeat hinnankorotukset ja äkilliset päätökset vaikuttavat, kansa alkoi mellakoimaan jonka yhtenä suurimmista syistä oli Ranskan hallinnon päätös nostaa dieselveroa.

Polttoaineverojen nostaminen ei välttämättä ole paras mahdollinen ratkaisu sillä on tilanteita jolloin sähkö ei välttämättä ole ratkaisu, vaikkapa metsän keskellä ei välttämättä sähköauton lataaminen ole mahdollista. Tekstissä mainitaan myös ’’saastuttaja maksaa-periaate’’ eli mikäli polttoaineveroja ja fossiilisilla polttoaineilla käyvien ajoneuvojen verotusta nostettaisiin niin he joutuisivat maksamaan entistä enemmän vuosi vuodelta, henkilökohtaisesti ottaen tämä ei ole hyvä lähestymistapa vaan hallituksen pitäisi houkutella ihmiset puhtaampaan liikenteeseen vaikkapa laskemalla sähköautojen verotusta, eikä pakottaa heitä kiristämällä fossiilisten polttoaineiden verotusta.

Ideana pyrkiminen mahdollisimman puhtaaseen ympäristöön on loistava, mutta sen toteuttaminen pitäisi tehdä niin että jokainen osapuoli pysyisi mahdollisimman tyytyväisenä jottei kävisi esimerkiksi niin kuin Ranskassa. Kansalaiset eivät kuitenkaan ole tyhmiä ja monet ovat valmiita toimimaan ympäristön puolesta mutta hallituksen pitäisi auttaa heitä siihen eikä pakottaa heitä siihen sillä ihmisluonne pyrkii toimimaan oman parhaansa puolesta ja painostus tekemään jotakin voi antaa tunteen että se mihin heitä painostetaan olisi jotenkin huonompaa, tällainen painostus voi saada kansan helposti tyytymättömäksi.