Teija Sutisen kirjoittamassa uutisessa ”Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään-ensi vuonna valtaosa ei saa enää “joulupalautuksia” (Helsingin Sanomat 9.12.2018) kerrotaan veronpalautusten uudistuksesta ja tämän vuoden ennätyksellisistä veronpalautuksista, jotka maksettiin 11.12. Uudistuksessa veronpalautusten maksupäivä aikaistuu. Siinä on mielestäni hyviä ja huonoja puolia. 

 

Monet ihmiset kuluttavat joulukuussa saatavat veronpalautusrahansa joululahjojen ostamiseen. Kun veronpalautuksia ei saa enää joulukuussa, ihmiset eivät enää tuhlaisi niin älyttömiä summia joululahjoihin. Ei ole järkevää tuhlata rahoja lukemattomien tavaroiden ostamiseen, mutta toisaalta joillakin voi tulla olemaan vaikeuksia ostaa yhtäkään joululahjaa, jos ei saakaan enää joulupalautuksia. Yritysten voitto laskee varmasti joulun aikana, mikä on ikävä asia yrityksille. 

 

Uutisessa kerrotaan, että jotkut ihmiset säästävät veronpalautusten avulla asettamalla itselleen vähän korkeamman veroprosentin. Se kuulostaa järkevältä säästämiseltä. Tarkoituksellinen liian vähäinen verojen maksaminen ei ole mielestäni järkevää. Jokainen joutuu kuitenkin maksamaan maksamattomat verot takaisin mätkyinä. Jos mätkyt ovat suuret, joillakin voi olla vaikeuksia maksaa niitä.