Taloussanomissa 10.12.2018 julkaistu uutinen Nuorten työttömyyden katkaisua yritetään yhä nopeammin – ’’Syrjäytyminen on mittaamaton katastrofi’’, käsittelee nuorten työttömyyden ja syrjäytymisen ehkäisemistä sekä nuorisotakuun neuvottelukunnan ja nuorisoasioista vastaavan ministerin Sampo Terhon ehdotuksia ja ajatuksia aiheesta. Uutinen kertoo, että työttömyyden vähentämiseksi nuorisotakuun neuvottelukunta on ehdottanut muun muassa sitä, että jokaiselle alle 30-vuotiaana työttömäksi jääneelle tulisi tehdä työllistämissuunnitelma kahden viikon kuluessa työttömäksi joutumisesta.

 

Nuorten työttömyyden vähentäminen on tärkeä aihe, joka ansaitsee huomiota ja resursseja. Työttömyys huonontaa elämänlaatua, sillä työttömällä ei ole varaa samoihin asioihin kuin työllistyneillä. Se, että ei ole varaa pukeutua yhtä hyvin, matkustella yhtä paljon ja asua yhtä tasokkaasti voi vaikuttaa nuorenaikuisen itsetuntoon. Työllisillä on ystäviä työpaikalta, joita työttömällä ei ole. Työttömyys aiheuttaa siis sekä rahan, että sosiaalisten suhteiden vähyyttä. Tällaisten puutteiden summa voi pahimmillaan johtaa syrjäytymiseen. Työttömyys saattaa siis joidenkin kohdalla olla elämänlaatua ja jopa psyykkistä terveyttä uhkaava tekijä.

 

Nuorten työttömyyden ehkäisyä ei harrasteta vain nuorten hyvinvoinnin takia. Työttömät eivät maksa veroja, joten valtio ei saa heiltä rahaa vaan joutuu puolestaan maksamaan heille työttömyystukia. Jokainen ihminen, joka siirtyy työttömyydestä työelämään, on taloudellinen etu valtiolle, joten tietenkin ihmisiä halutaan työelämään niin paljon kuin mahdollista. Verotulot nimittäin ovat äärimmäisen tärkeitä valtion taloudelle. Vaikka valtio käyttäisikin rahaa työttömyyden ehkäisyyn tulokset luultavasti maksaisivat hankkeisiin käytetyt rahat reilusti takaisin. Mielestäni olisi reilua, että kaikki maksaisivat veroja työstään saamastaan palkasta. Jotkut tarvitsevat apua työpaikan hankkimiseen ja heidän pitäisi sitä myös tarvittaessa saada.

 

Mielestäni nuorten työttömyyden ehkäisy on todella hieno ja tärkeä asia ja toivon, että sitä kehitetään vielä entisestään, esimerkiksi nuorisotakuun neuvottelukunnan ehdotuksen mukaisesti. Asian tärkeys ei tule kokonaisuudessaan näkyviin yksilöä tarkasteltaessa, vaan vasta kun otetaan huomioon koko Suomen valtio, ja sen talous.